Cupcake

Cupcake is een Engels woord voor een klein gebakje, meestal gebakken in een klein papieren of aluminium bakje. Het kan op verschillende manieren worden versierd.

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes, naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin, wat een verklaring van hun naam kan zijn.

De meeste cupcakes worden gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren. Ten bate van coeliakie-patiƫnten worden tegenwoordig ook cakejes gemaakt op basis van rijstmeel.

Al naar gelang van de beschikbare producten en de creativiteit van de bakker zijn er tientallen varianten mogelijk. Combinaties met fruit, (sap van) citrusvruchten, chocolade en drank zijn niet ongewoon.

Het versieren van de cupcakes zorgt ervoor dat ze er heerlijk en meestal vrolijk ogen. Voor elke gelegenheid kunnen de cupcakes anders worden versierd met bijvoorbeeld marsepein, fondant of een andere zoete topping.

Bron : wikipedia